Vanliga frågor som ofta ställs till tandläkare

20 mars, 2021 Av av webmaster

Det finns många svåra ord och begrepp inom tandvård och det kan vara svårt att ens förstå vad det är för typ av behandlingar och annat som utförs vid en vanlig undersökning. Tandläkare får många frågor, de flesta varje dag, och här kan du läsa svar på några av dom vanligaste.

Frågor och svar

Måste man gå till en tandläkare regelbundet även om man inte har problem med tänderna?
Ja, alla rekommenderas att gå till en tandläkare åtminstone en gång om året, oavsett om man har problem med sina tänder eller ej. Det är viktigt för att förebygga och behålla den goda tand, – och munhälsan.

Hur vet jag om jag behöver akut tandvård?
Det finns en del tillstånd som kräver akut tandvård, bland annat följande:

  • Du har plötslig och svår smärta som inte går över
  • Du har drabbats av smärtande och besvärande svullnad
  • Du har fått feber till följd av tandvärk
  • Du har slagit ut eller skadat en tand

Behöver man göra något mer än att borsta tänderna morgon och kväll för att ha en bra tandvårdsrutin?
Att borsta tänderna morgon och kväll är en bra början men det är även viktigt att rengöra mellan tänderna, där en tandborste inte kommer åt. Att använda tandtråd och munskölj i den dagliga rutinen rekommenderas av dom flesta tandläkare.

Vilka är dom vanligaste problemen som har med tänder och munhälsa att göra?
Tandsten och plack är dom vanligaste problemen som enkelt åtgärdas vid ett rutinbesök hos din tandläkare. Andra vanliga problem är karies och tandlossning.

Vad kan man göra, förutom att ha en bra tandvårdsrutin, för att hålla tänderna fina?
För att behålla fina och friska tänder genom hela livet är det bra att tänka på vad man stoppar i sig. Sluta småäta mellan måltiderna och ät och drick mindre av sådant som innehåller socker – även lightläsk fräter på emaljen!

Har du frågor till en tandläkare?

Har du fler frågor som rör tand, – och munhälsa kan du alltid fråga din egen tandläkare vid nästa besök. Om frågorna är akuta kan du testa att ringa men är det inte lika bråttom kan du alltid leta efter frågor och svar på nätet. Testa att använda en sökmotor för att hitta just dina specifika frågor – som med det mesta brukar det inte vara några problem att hitta svar på saker och ting på internet.